WeCare: 3 redenen waarom winterbanden onmisbaar zijn

Hoe maken winterbanden het verschil?
De hele opbouw van winterbanden verschilt van de zomerbanden. Zo hebben ze een andere rubberen samenstelling, waardoor de banden in de winter zachter blijven dan gewone banden. Vooral wanneer je in de winter met de auto op skivakantie gaat, dan is het aan te raden een set winterbanden aan te schaffen. Lees hieronder 3 redenen waarom.

1. Winterbanden geven meer grip onder 7°C
Wanneer het kwik daalt tot onder de 7 graden Celsius heeft een auto met winterbanden een betere wegligging. Het profiel van de banden is dieper, bestaat uit blokjes en heeft afvoerkanalen naar de zijkant, waardoor er meer grip is op de weg en vooral in de sneeuw. Voor optimale prestatie heeft een winterband een profiel nodig van zo’n 9 mm en minimaal 4,5 mm.

2. In sommige landen zijn winterbanden verplicht
De wispelturigheid van het weer in Nederland leent zich niet altijd voor winterbanden. Toch is het hebben van een set zeker geen overbodige luxe. Wanneer je in de winter de grens over gaat, zijn winterbanden in sommige gevallen wel verplicht. Bijvoorbeeld in landen als Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg, waar je ze verplicht onder de auto moet hebben bij winterse omstandigheden. In Zwitserland, Tsjechië, Italië en Frankrijk zijn winterbanden verplicht wanneer dit zichtbaar wordt gemaakt via borden.

3. Winterbanden zijn óók nuttig bij regen
In Nederland een winter zonder sneeuw? Ook dan zijn winterbanden meer dan welkom. Bij vorst, maar ook bij regen zorgen winterbanden voor een kortere remweg dan zomerbanden. Bij veel water op de weg moeten de banden dit snel kunnen afvoeren waardoor de grip op de weg behouden blijft. Met winterbanden sta je 2 à 3 keer sneller stil tijdens het remmen bij onstuimige weersomstandigheden.

Tip: maak op tijd een afspraak om je banden te laten wisselen. Wanneer de weerberichten neigen naar vorst en sneeuw snelt heel Nederland naar de garage. Wacht dus niet tot de eerste sneeuwvlokken gevallen zijn!

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.