WeCare: 5 tips om je auto winterklaar te maken

Bij lage temperaturen kiezen we graag de warme auto als vervoersmiddel, ondanks dat het gebruik van een auto in de winterperiode niet altijd een pretje is. Nederlandse winters worden misschien niet gekenmerkt door drie maanden sneeuw, maar áls het dan zo ver is dan ondervinden we er vaak last van. Zaak om jezelf én je auto hier dus goed op voor te bereiden. Wil je na een nacht met strenge vorst zonder problemen wegrijden? Lees dan onderstaande tips!

1. Verzorg de rubbers van je autodeuren
Met een beetje liefde voor je auto zorgen is de beste voorbereiding! Een van de meest voorkomende problemen in de winter is de vastgevroren deurrubbers. Dit voorkomen is eigenlijk een fluitje van een cent. Zorg dat je ze regelmatig goed schoonmaakt en eventueel invet met een speciale stick of gewoon talkpoeder.

2. Korte ritten? Ga voor een langere zit!

De accu van een auto is in de winter extra gevoelig. De koude temperaturen zorgen ervoor dat hij veel sneller leegloopt dan normaal. Laat hem voor de winter begint al eens goed doormeten – en indien nodig vervangen. Daarnaast is de beste tip om regelmatig wat langere afstanden te rijden. Wanneer je alleen maar korte stukjes rijdt, heeft de dynamo niet genoeg gelegenheid om de accu bij te laden.

3. Laat je handrem links liggen
Naast de deuren staat de handrem erom bekend erg makkelijk vast te vriezen in de winter. In tegenstelling tot je deuren, krijg je deze zelf alleen wat minder gemakkelijk los. Een elektronische handrem heeft hier minder snel last van, omdat deze anders is gemonteerd. Voorkomen is beter dan genezen: parkeer je auto in de eerste versnelling en vermijd in de winter je handrem!

4. Kleine waxjes, grote waxjes
Om de veiligheid te verhogen zijn we in Nederland niet te zuinig met het strooien van zout. Deze pekel is voor ieders bestwil, maar kan funest zijn voor de lak van je auto. Niet alleen het strooizout kan je auto beschadigen: door hoge luchtvochtigheid en regen kan je auto ook gaan roesten. Wel is er een gemakkelijk trucje voor: laat je auto goed waxen voor de winterperiode aanbreekt!

5. Eerste Hulp Bij Onstuimigheden
Ondanks alle goede voorbereidingen is het onoverkomelijk dat je auto in de winter toch in de problemen komt. Daarom is het handig om altijd een winterpakket klaar te hebben staan in geval van winterse onstuimigheden. Met zo’n noodpakket – die je het beste buiten de auto kan bewaren – kun je zelf actie ondernemen bij winterse probleempjes. Wat is dan die onmisbare inhoud? Zaken als ruitenontdooier maar ook slotontdooier, een ijskrabber, strooizout, een paar matten, een schep en een bezem helpen je weer op weg!

Wist je dat?
Je net zo goed een zak zand achter de hand kan hebben als strooizout? Het heeft dezelfde werking, maar is makkelijker te verkrijgen als de stormloop op strooizout is begonnen. Daarnaast is het verstandig om de binnenkant van je autoruit goed schoon te maken. Een laagstaande zon, een weerkaatsend wegdek en een vieze autoruit zijn niet de beste combinatie.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.